Welk type dakkapel moet ik kiezen?

Zolders zijn er in allerlei soorten. Je hebt hoge zolders met nauwelijks schuine zijden, maar je hebt ook zolders waar nauwelijks kan worden gestaan, door toedoen van een zeer flauw dak. Beide zolders hebben toch iets gemeen, op beiden kan namelijk een dakkapel worden geplaatst. Voor iedere zolder bestaat een kapel, maar wanneer kies je nu voor een bepaalde dakkapel. Het antwoord lees je in dit artikeltje op wonen-blog.nl.

Standaard kapellen

De dakkapel met het platte dak kan op bijna iedere zolder worden geplaatst. Het enige nadeel van een kapel op een zolder met stijl dak is de minimale ruimtewinst. Hoe steiler het dak, hoe ondieper de dakkapel en hoe minder de ruimtewinst. Je zou kunnen zeggen, huiseigenaren met een flauw dak hebben meer voordeel van een dakkapel, dat klopt, maar zij betalen ook een hogere prijs. Voor een diepere kapel zijn namelijk meer materialen noodzakelijk en voor zeer diepe kapellen valt speciaal transport zelfs niet uit te sluiten.

Eigenlijk kunnen platdak dakkapellen alleen niet worden geplaatst op zeer lage zolders. Bij een zeer lage zolder bevindt de onderkant van de nokbalk zich op een hoogte van 1,7 meter. Een platdak dakkapel kan op een dergelijk dak wel worden geplaatst, alleen je kunt dan nog steeds niet normaal staan. Daarnaast wordt de kapel dan dusdanig hoog geplaatst, waardoor bij de gemeente moet worden aangeklopt voor een omgevingsvergunning.

Nok verhogen

De oplossing voor daken met een beperkte hoogte is een nokverhogende dakkapel. Dit type kapel moet altijd worden goedgekeurd door de gemeente, anders gezegd een vergunning is noodzakelijk. Je hebt twee soorten nokverhogende dakkapellen.

Voor de huiseigenaar die meer ruimte wenst te hebben, maar niet beschikt over een groot budget is er de eenzijdige nokverhoging. Hierbij wordt de bestaande nok doorgetrokken naar voren of achter en wordt dus de voor- of achtergevel verhoogd. Op sommige websites wordt de eenzijdige nokverhoging aangeduid als verlegde nokdakkapel.

Uiteraard kunnen ook beide gevels wordt verhoogd, waardoor de zolder met een meter of anderhalve meter wordt opgetild. Dan spreek je over een dubbele nokverhoging of liever gezegd nokverhoging. Waar de eenzijdige nokverhoging de helft meer kost dan een platdak dakkapel, kosten dubbele nokverhogingen het dubbele van kapellen met platdak.

Kapellen met sleepdak

Wil je ruimtewinst, maar geen standaard kapel met een platdak, dan heb je de mogelijkheid te kiezen voor een sleepdakkapel. Sleepkapellen zijn vergunningsplichtig en hebben geen platdak, maar een schuin lopend pannendak. Sleepkapellen worden slechts sporadisch geplaatst, want ze zijn ook duurder dan de standaard uitvoering. Je moet uitgaan van dertig procent extra kosten.