Wegwijs in opstalverzekeringen en herbouwwaardemeters

Een rondje langs vrienden en familie maakt al gauw duidelijk dat er erg veel onduidelijkheid is over wat een opstalverzekering nu precies inhoudt. Het is een wat ouderwetse term, maar de inhoud is eigenlijk tijdloos: met een opstalverzekering bescherm je je huis tegen schade. De aller-oudste opstalverzekeringen waren een directe reactie op een gigantische brand die in de 17e eeuw een goed deel van Londen in as legde. In reactie hierop werden brandverzekeringen bedacht. Later kwamen hier ook andere calamiteiten bij, zoals stormen en overstromingen.  Want het resultaat van al dit onheil is hetzelfde: je hebt schade aan je huis en reparatie kost geld.

Nederland is een relatief veilig land. We hoeven niet te vrezen voor aardbevingen, vulkaanuitbarstingen of gigantische bosbranden. Maar andere zaken, zoals najaarsstormen, sneeuwstormen en overstromingen behoren wel tot de mogelijkheden. Najaarsstormen zijn een bijna jaarlijks terugkerend fenomeen en richten vaak voor miljoenen aan schade aan bij zowel particulieren als bedrijven. Een opstalverzekering kan dan uitkomst bieden.

In het allerergste geval heeft een brand, storm of overstroming een huis volledig verwoest. In dit scenario is de herbouwwaarde belangrijk. Bij elke opstalverzekering zal de herbouwwaarde van het verzekerde gebouw vastgesteld worden.  Deze herbouwwaarde komt overeen met de kosten die gemaakt moeten worden om het getroffen gebouw weer volledig te herstellen. Dit bedrag wordt periodiek (meestal jaarlijks) aangepast aan de hand van de stijging (of daling) van bouwkosten.

Het kan een bijzonder dure aangelegenheid zijn voor particuliere huisbezitters om de herbouwwaarde te bepalen, omdat dit specialistenwerk is. Gelukkig bieden bijna alle verzekeraars een herbouwwaardemeter aan. Met deze meter kan per type woning vrij nauwkeurig bepaald wat de kosten per kubieke meter zullen zijn wanneer het pand opnieuw gebouwd moet worden. Veel verzekeraars geven in combinatie met de herbouwwaardemeter een garantie tegen onderverzekering. Ze beloven dan dat, wanneer er schade is aan het huis, er altijd de werkelijke waarde vergoed wordt. Ongeacht of het verzekerde bedrag ook echt overeenstemt met de werkelijke waarde.

Een goede opstalverzekering, gecombineerd met een goed ingevulde herbouwwaardemeter, kan een hoop zorgen wegnemen. Dit maakt het absoluut de moeite waard om je goed te verdiepen in de dekkingen van opstalverzekeringen en de herbouwwaarde van je huis.