Waarom een opstalverzekering afsluiten?

Helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje, het kan dus zomaar gebeuren dat je door een vervelende gebeurtenis te maken krijgt met schade aan je woning. Denk bijvoorbeeld aan een brand door blikseminslag of aan vervelende waterschade doordat er een waterleiding is gesprongen. Vaak loopt de schade in deze gevallen flink in de papieren (om over de emotionele schade maar niet te spreken). Door middel van een opstalverzekering kun je je tegen de materiële schade verzekeren.

Opstalverzekering

Voor veel mensen is de woning hun kostbaarste bezit . Met een opstalverzekering kun je je woning verzekeren tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld blikseminslag, brand, inbraak of storm.  Veel hypotheekverstrekkers eisen overigens ook dat je een opstalverzekering afsluit aangezien je huis het onderpand van de lening is.

Onder de opstal verstaan we de woning zelf en alles wat niet zonder hak- of breekwerkzaamheden van de woning kan worden verwijderd. Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan schuurtjes, schuttingen, leidingwerk en inbouwkasten. Alles wat los in de woning staat, en dus verhuisbaar is, valt onder de inboedelverzekering.

brand

Het bedrag dat je bij schade aan de opstal krijgt uitgekeerd is gelijk aan de herbouwwaarde, dus het bedrag dat nodig is om de opstal opnieuw en op die plek te bouwen. Let er echter wel goed op dat de verzekerde waarde minimaal net zo groot dient te zijn als de herbouwwaarde, anders ben je onderverzekerd en wordt er slechts een deel van de opgelopen schade vergoed… Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de verzekerde waarde hoger is dan de herbouwwaarde, in dat geval ben je oververzekerd en betaal je dus te veel premie! Door gebruik te maken van een herbouwwaardemeter kun je ongeveer inschatten voor welk bedrag je je opstal dient te verzekeren.

Er bestaan verschillende soorten opstalverzekeringen, ingedeeld op basis van de geboden dekking. Met een allrisk opstalverzekering ben je tegen alle van buitenkomende onheilen verzekerd. Toch zijn er ook in dit geval vaak uitsluitingen, kijk daarom altijd goed naar de voorwaarden wanneer je een opstalverzekering afsluit!