Verlaagd btw-tarief bijna voorbij

Heeft u een oude cv-ketel die aan vervanging toe is of bent u die tocht in uw woning helemaal zat en wilt u uw huis eindelijk goed laten isoleren? Deze en andere werkzaamheden aan uw woning laat u nu voordeliger uitvoeren, dankzij de landelijke btw-verlaging over arbeidskosten. Hierdoor betaalt u geen 21% btw over werkzaamheden aan uw woning, maar slechts 6%. Maar wees er snel bij, deze regeling eindigt op 1 juli 2015.

Veel mensen hebben er al van geprofiteerd

Het plaatsen van een zonnescherm, het opknappen van uw tuin of het vervangen van de beglazing in uw woning. Stuk voor stuk zijn dit werkzaamheden die uw woning nóg beter maken. Overweegt u om binnenkort uw woning eens goed onder handen te nemen en deze of andere werkzaamheden aan uw woning te laten uitvoeren? Wacht dan niet te lang met uw beslissing. Als u deze werkzaamheden voor 1 juli 2015 laat uitvoeren profiteert u namelijk van een verlaagd btw-tarief van 6% over de arbeidskosten. Dit kan aanzienlijk schelen in uw portemonnee. Laat u bijvoorbeeld een gloednieuwe, zuinige hr-ketel plaatsen en komen de montagekosten hiervoor uit op € 800 excl. btw? Dan betaalt u tot 1 juli geen € 168, maar slechts € 48 aan btw. Een besparing van € 120, zonder dat u hier ook maar iets voor hoeft te doen. Sinds 1 maart 2013 hebben al talloze mensen geprofiteerd van deze regeling. U heeft deze mogelijkheid ook, maar stel uw klus niet te lang uit.

De regels

Een aantrekkelijke btw-regeling dus, maar uiteraard zitten ook hier regels aan verbonden. De btw-regeling heeft alleen betrekking op verbouwings- en herstelwerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan 2 jaar en is geldig voor werkzaamheden die worden afgerond in de periode van 1 maart 2013 tot 1 juli 2015. Laat u bijvoorbeeld in de laatste week van juni zonnepanelen plaatsen op uw dak? Zorg er dan voor dat de klus uiterlijk op 30 juni 2015 is afgerond om te profiteren van de aantrekkelijke btw-verlaging. Het 6% btw-tarief geldt overigens alleen voor de arbeidskosten. Over het materiaal betaalt u dus wel het normale btw-tarief van 21%.

Welke werkzaamheden vallen onder het lage btw-tarief?

De gunstige btw-regeling is ideaal, omdat u geld bespaart zonder dat u hier ook maar iets voor hoeft te doen. Belangrijk is wel om vooraf goed te controleren of de werkzaamheden die u in de planning heeft staan vallen onder deze regeling. Gelukkig is de lijst met werkzaamheden lang. Hieronder ziet u enkele werkzaamheden die u tot 1 juli met het lage btw-tarief kunt laten uitvoeren:

  • Is uw cv-ketel ouder dan 12 jaar en binnenkort aan vervanging toe? Veel mensen wachten tot het najaar met het vervangen van de cv-ketel, maar het voorjaar is vaak nog een beter moment voor deze klus. In het najaar moeten de meeste cv-ketels hard aan het werk om de woning weer warm te maken. Veel oude cv-ketels begeven het in deze periode, terwijl u uw cv-ketel juist dan hard nodig heeft. Laat u uw cv-ketel voor 1 juli al vervangen, dan voorkomt u vervelende situaties in de winter.
  • Merkt u dat er veel warmte in uw woning verloren gaat? Kies dan voor isolerende maatregelen, zoals het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ glas of het isoleren van uw gevel. Deze maatregelen houden de temperatuur in uw woning constant waardoor uw huis aangenamer aanvoelt én uw stookkosten flink dalen.
  • Is uw tuin de winterperiode goed doorgekomen of is een opknapbeurt juist hard nodig? Het aanleggen of onderhouden van uw tuin door een hovenier valt ook onder de gunstige btw-regeling.

Een volledige lijst van de werkzaamheden die vallen onder deze btw-regeling leest u op de website van de Belastingdienst.

Houd rekening met de deadline

Deze btw-verlaging zorgt voor een aanzienlijke korting op uw klus. Sta er eens bij stil hoe zonde het zou zijn als u uw klus in augustus zou laten uitvoeren en hierdoor misschien wel honderden euro’s misloopt. Houd de deadline van 1 juli 2015 daarom in uw achterhoofd en profiteer van de besparing!

1 gedachte over “Verlaagd btw-tarief bijna voorbij”

  1. Zonde zonde zonde. De bouw heeft harde klappen gevangen. Lagere btw is een mooie meevaller. Nu gaan er weer meer zwart werken. Let maar op.

Geef een reactie