Verhuizen? Hoe je huis verkoopklaar te maken

De woningmarkt trekt aan en de huizenprijzen stijgen weer en u bent van plan te gaan verhuizen. Dan wilt u natuurlijk ook de beste prijs voor uw huidige huis krijgen. Uw huis verkoopklaar maken doet u aan de hand van de volgende vragen:

Wat is de eerste indruk van het huis?

De eerste indruk is belangrijk, ook voor de potentiële kopers die uw huis zien. Verplaats u eens in de schoenen van de makelaar en huizenkopers. Wat ziet u als u voor het huis staat? Zorg bijvoorbeeld dat de kozijnen schoon en in orde zijn en, als u een tuin heeft, dat het gras gemaaid is. Plant eventueel nog een paar nieuwe kleurrijke bloemen. Dit geeft een vrolijke noot aan elke tuin. De eerste indruk is het meest bepalend voor het wel of niet verkopen van uw huis dus wees kritisch.

Is het huis opgeruimd?

Niets is zo vervelend voor een bezoeker als een rommelig huis. Dit geeft geen mooi beeld van uw huis en er lijkt minder ruimte te zijn dan er daadwerkelijk is. Om de woonkamer ruimer te laten lijken is het ook verstandig om meubels zo min mogelijk in het midden van de kamer te zetten. Haal ook persoonlijke spullen, zoals fotolijstjes en verzamelingen, zoveel mogelijk weg. Deze leiden de bezoekers af waardoor niet het huis, maar uw inrichting een grote invloed heeft op de kopers. Zorg voor een strakke en neutrale inrichting, zodat meer bezoekers zich prettig voelen in uw huis.

Zijn de badkamer en het toilet schoon?

Wat veel huizenbezoekers afschrikt zijn slecht schoongemaakte badkamers en toiletten. Dit is voor iedereen een plek van hygiëne en daarom belangrijk om schoon te maken. Verwijder eventuele zeepresten, zorg dat er een lekkere geur hangt en zet de schoonmaakmiddelen niet ergens op de vloer, maar plaats deze bijvoorbeeld in een kastje.

Is er achterstallig werk?

Kopers willen steeds vaker een huis dat echt af is. Na het kopen willen ze er geen werk meer aan hebben. Controleer of alle plinten nog vastzitten en of de muren een likje verf nodig hebben. Zoek ook naar boor- en spijkergaten en vul deze op. Hiervoor zijn twee handige manieren die nauwelijks geld kosten:

  • Spijkergaten: Koop een zeepje en wrijf hiermee over de spijkergaten tot de zeep de gaten heeft opgevuld. De zeep die op de muur achterblijft kunt u verwijderen met een natte doek.
  • Boorgaten: Boorgaten opvullen is makkelijk te doen met een tube muurvuller. Voor slechts €6 heb je al een tube en ziet de muur er al een stuk mooier uit. Ook als je de muur wil schilderen is het aan te raden eerst de gaten op te vullen. Dit levert een mooier resultaat op.

Is er optimale lichtinval?

Een fijne lichtinval maakt elk huis een prettigere woonomgeving. Haal hoge planten of andere voorwerpen weg bij de ramen, zodat er meer licht binnenkomt. Als er een barst in het glas zit, zorg dan dat dit vervangen wordt. De prijzen van glas liggen gemiddeld tussen de € 120 en € 170 per vierkante meter, inclusief plaatsing. U krijgt hiervoor ultra isolerende HR++ beglazing die de investering zeker waard zal zijn. Maak daarnaast ook de ramen van binnen en van buiten schoon. Als er veel licht naar binnenkomt via de ramen dan zullen vlekken snel zichtbaar zijn.

 

Geef een reactie