Veilig gebruik van gereedschap

Als u een beetje handig bent aangelegd of het gewoon leuk vindt om af en toe een beetje in uw huis te klussen,  dan heeft u in de loop der tijd vaak al een mooie set gereedschap bij elkaar gesprokkeld. De wereld van gereedschap is erg divers, er zijn ontelbaar verschillende merken op de markt en de prijzen variëren behoorlijk. Bijna iedere dag komen er wel weer nieuwe soorten gereedschap op de markt, er is dus voor ieder wat wils!

Aangezien je tegenwoordig al voor een prikkie gereedschap op de kop kunt tikken kan iedereen zo aan de slag en mag je je dus al snel de titel “klusser” toebedelen.  Aan het gebruik van gereedschap, of het nu om klusgereedschap of tuingereedschap gaat, zijn echter altijd wel wat risico’s verbonden en een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Vooral met krachtig en scherp gereedschap kan dit soms tot vervelende situaties leiden.

Een belangrijke oorzaak van deze ongevallen is het niet goed onderhouden van het gereedschap. Het gebruik van gereedschap met kapotte onderdelen is hier een goed voorbeeld van. Denk aan een hamer met een loszittende kop, schroevendraaiers met een gebroken handvat en botte zagen. Ook niet goed werkende noodknoppen en beschermkappen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden, evenals een drukknop die blijft hangen.  Houd hier dan ook goed rekening mee. Wat ook geregeld voorkomt zijn beschadigde draden of een gebrek aan goede isolering of aarding. Dit kan leiden tot elektrocutie, schokken of brandwonden.

Gescheurde slijpschijven en zaagbladen zijn een andere bron van ongelukken. Deze kunnen tijdens gebruik breken en zo tot ernstig letsel leiden. Daarnaast veroorzaken veel apparaten flink wat lawaai waardoor gehoorschade kan ontstaan, draag in dat geval daarom ook altijd gehoorbescherming. Trillende apparatuur kan tevens het hand-armvibratiesyndroom en het wittevingersyndroom (gevolg van schade aan spieren en zenuwen die de bloedsomloop regelen) veroorzaken. Het niet goed onderhouden van uw gereedschap kan leiden tot meer trillingen en lawaai.

Controleer uw gereedschap dus voor gebruik altijd op eventuele schade (zitten de beschermkappen goed vast, zitten er geen scheuren in de bladen, zitten er geen beschadigde stukken in de bekabeling etc.), houd uw gereedschap scherp en schoon, vervang beschadigde kabels (dus plak ze niet met tape), houd u aan de handleiding bij het onderhoud en controleer hydraulische slangen vóór gebruik op inkepingen, scheuren en schaafplekken.

Op deze manier kunt u veilig aan de slag.

Geef een reactie