Tips voor het sproeien van de tuin en het gazon

Nederland is een land waar relatief gezien veel neerslag valt. Het besproeien van de tuin hoeft daarom minder vaak te gebeuren als bij drogere zuidelijke landen. Ondanks dat hebben we in Nederland ook te maken met droge periodes, waarbij het besproeien van de tuin noodzakelijk is, zeker voor planten die voor meer dan 95% uit water bestaan. De beregening van de tuin is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld ook de grondsoort en de waterdoorlaatbaarheid van de bodem.

 Verschillende ondergronden

 Zo kan men onderscheid maken tussen een zandgrond, een kleibodem en een leemgrond. Omdat de verschillende ondergronden verschillende korrelgrootte en verschillende structuren hebben, is het bij de ene bodem anders om te beregenen dan bij een andere bodem. Een zandbodem houdt het water minder goed vast, daarom zullen planten op een zandbodem sneller problemen krijgen in periodes van droogte. Een kleigrond daarentegen houdt vocht erg goed vast, maar het is wel moeilijker voor regenwater om door te sijpelen.

 De waterbehoefte van de tuin is naast de grondsoort ook afhankelijk van de ligging van de tuin. Zo heeft een tuin met veel schaduw vaak minder last van uitdrogen dan een tuin die in de volle zon ligt. Wanneer er weer veel schaduw is door grote hoge bomen, kunnen deze er juist weer voor zorgen dat er veel water uit de bodem onttrokken wordt.

 Of je de tuin nou handmatig wilt besproeien of met een automatische sproei installatie, in beide gevallen is het belangrijk om het juiste moment voor besproeiing te kiezen. Wanneer er enkele dagen temperaturen boven de 20 a 25 graden zijn geweest is het belangrijk om te gaan sproeien. Dit kun je het beste of s’ochtends of s’avonds na 20.00 uur doen, op deze manier krijgen de planten voldoende tijd om het water op te nemen voordat de zonnestralen het water verdampen. Ondanks dat veel mensen sproeien overdag afraden, kan men beter overdag wel sproeien, dan helemaal niet te besproeien.