Tips voor het inrichten van je kamer

De slaapkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je huis. We brengen er veel tijd door en het is de ruimte waarin we ons even lekker terug kunnen trekken. Je eigen plekje waar je elke dag begint en eindigt. Als je in een studentenhuis woont of nog bij je ouders, is dit ook de enige plek die jij helemaal naar jouw persoonlijke voorkeuren kunt inrichten. De slaapkamer moet rust uitstralen, omdat het tevens de plek is waar je lichaam zich herstelt. Door een goede nachtrust wordt jij de volgende dag weer fris en fruitig wakker. Het is daarnaast ook erg belangrijk voor je gezondheid. Een goed ingerichte en complete slaapkamer is dan ook belangrijk. Lees hier hoe jij het beste je slaapkamer kunt inrichten.

Complete slaapkamer

De inrichting van je slaapkamer heeft een grotere invloed op je nachtrust dan je in eerste instantie denkt. Kleuren, meubelen en natuurlijk het bed zijn erg belangrijke factoren.

Kleuren

De kleuren zijn erg bepalend voor de sfeer en voor je nachtrust. Een onrustige sfeer en drukke kleuren zorgen dat jij minder goed slaapt. Je lichaam heeft gedurende de nacht juist ontspanning en rust nodig om volledig te kunnen herstellen. Kleuren hebben een bijzonder effect op mensen. Onbewust reageren we op de verschillende kleuren. Zo worden we agressiever van de kleur rood. Dit hangt wel weer af van welke tint rood je gebruikt, maar doorgaans is rood geen goede kleur voor in de slaapkamer. Je kunt het wel combineren met groen wat moet zorgen voor meer passie in de slaapkamer. Kleuren die het wel heel erg goed doen zijn wit, blauw, beige en zachtgeel. Geel omdat we dat associëren met vrolijkheid en de zon. Blauw is de kleur die rust uitstraalt en waar we erg rustig van worden. Natuurlijk wil je jouw slaapkamer wel een beetje opfleuren, maak daarom gebruik van gekleurde accessoires. Opvallende kussentjes, een mooi gekleurd tapijt of een extravagante spiegel.

Bed

Het bed is misschien wel het belangrijkste aspect als het op een goede nachtrust aankomt. Deze moet aan jouw persoonlijke wensen voldoen en ergonomisch goed zijn. Een laag bed lijkt erg praktisch omdat het je slaapkamer meer ruimte geeft en groter laat lijken. Toch is dit voor je lichaam erg slecht en dan met name voor je rug. Het in- en uitstappen uit een laag bed is namelijk niet ergonomisch verantwoord. Kies daarom voor een wat hoger bed, waar je makkelijk in en uit kunt stappen.

Matras

De matras is minstens zo belangrijk als het bed. Het moet namelijk één geheel worden. Een matras is erg persoonlijk en moet perfect aansluiten op jouw lichaam. Een matras moet over de juiste drukpunten beschikken. Als jij je ‘s nachts omdraait moet jouw lichaam nog net zo goed ondersteund worden als voorheen. Ventilatie, isolatie en comfort zijn bepalende factoren voor een goed matras. Natuurlijk moet je ook kijken naar hoe hard of zacht een matras is. Een matras mag namelijk niet doorzakken. Ga altijd proefliggen en neem geen overhaaste beslissingen als het op je matras aankomt.

Lattenbodem

Het matras komt het beste tot zijn recht met een goede lattenbodem. De lattenbodem vangt namelijk schokken op. Ga altijd voor enkele lattenbodems, ook als je een tweepersoonsbed hebt gekocht. Dit zorgt er namelijk voor dat je betere ondersteuning hebt. Heb je verstelbare lattenbodems gekocht? Dan kun jij zelf bepalen hoe hoog jij ligt en jouw partner idem dito.

Kast

Een inbouwkast is ideaal, dit neemt namelijk weinig ruimte in beslag. Heb jij geen inbouwkast? Dan kun je er ook over nadenken om je kast op de gang te zetten of in een andere ruimte. Is hier geen plek voor, dan zit er niks anders op dan je kast in je slaapkamer te plaatsen. Een gesloten kast zorgt voor meer rust en ordening. Dit komt omdat je de kleding niet ziet liggen. Verder is het verstandig om een spiegel op de kastdeur te monteren. Hierdoor lijkt je kamer net iets groter.

Verlichting

Een goede verlichting in de slaapkamer is erg belangrijk. Je moet voldoende licht hebben. Mocht jij je nog half slapend aankleden, is het wel zo fijn dat je ook daadwerkelijk ziet wat je aantrekt en niet met rare kleurcombinaties de deur uitgaat. Een dimmer is erg handig. Hiermee kun je het namelijk ook wat sfeervoller en romantischer maken in je slaapkamer. Gouden tip: zorg dat je het licht vanuit je bed kunt bedienen!

Finishing touch

Als finishing touch moet je natuurlijk nadenken over de decoratie. Ga voor een fleurig en fris dekbedovertrek en laat je bed er zo aantrekkelijk mogelijk uitzien. Plantjes staan ook altijd leuk voor het raam. Verder kun jij je kamer opleuken met foto’s, een lekker zittende poef of een gave stoel. Voor een echte romantische sfeer moet je een paar kaarsjes aansteken.

 

 

Geef een reactie