Onderhoud van rieten daken

Ambachtelijke rieten daken, wanneer je ze tegenkomt in het Nederlands landschap roepen ze toch altijd weer dat nostalgische gevoel op: het ouderwetse Nederland,  land van Elfstedentochten, boerenkool en weilanden. 

Toch komt er wel wat kijken bij het onderhoud van deze prachtige daken. Een jaar of vijftig geleden werd er vrijwel geen aandacht besteed aan algen- en mosbestrijding, maar de laatste jaren lijkt dit te veranderen. Wanneer algen namelijk een gesloten laag vormen blijkt dit een negatief effect te hebben op de duurzaamheid van het dak. Andere factoren die de levensduur van een rieten dak beïnvloeden zijn de hellinghoek van het dak (hoe steiler, hoe beter de afwatering), de ligging ten opzichte van de zon en de nabijheid van bomen.

Er wordt aangeraden jaarlijks een kleine onderhoudsbeurt uit te voeren, waarbij bladeren en naalden van het dak worden verwijderd, schade veroorzaakt door vogels wordt hersteld en kwetsbare plekken zoals dakkapellen worden dicht geklopt. Groene aanslag dient tijdig verwijderd te worden en het dak kan worden behandeld om op deze manier de groei van algen en mos tegen te gaan. Het verwijderen van de groene aanslag gebeurt door het “kammen” van het dak, met behulp van een mes of automatische heggenschaar wordt het laagje mos en algen van het dak afgesneden.  Het kammen van het dak moet gemiddeld eens in de 5 jaar worden gedaan. Voor het netjes bijhouden van een rietendak kan er  worden gekozen voor een onderhoudscontract.

Één van de grote risico’s van een rieten dak is toch wel brandgevaar. Het behandelen van het riet met een brandvertrager verkleind dit risico enigszins. Toch heeft dit niet zo heel effect bij de traditionele open constructies, waarbij het riet niet op een gesloten ondergrond wordt bevestigd (zoals bij het zogenaamde schroefdak). Het afsluiten van een goede rietverzekering is dan ook altijd verstandig.

Kortom, onderhoud een rieten dak netjes en verzeker het tegen brandschade zodat uzelf en velen met u er nog lang van kunnen genieten!