Muurisolatie: waar op letten

Isolatie is vandaag de dag niet meer weg te denken bij een nieuwbouw of verbouwing. Het is goed voor het milieu en bovendien shceelt het (op lange termijn) in de kosten. Wanneer je een bestaande woning wilt verbouwen, dan kunnen er zich wel problemen stellen als je ook van plan bent om de woning beter te isoleren. Er zijn gelukkig verschillende manieren om je buitenmuur te isoleren.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur bestaat uit de bekende twee stenen muren met daartussen een spouw (ruimte) van een paar centimeter. Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw opgevuld met isolatiemateriaal. Een specialist van een gevelisolatiebedrijf boort gaten aan de buitenkant in de gevel zodat hij het isolatiemateriaal kan plaatsen. De gevel wordt vervolgens dichtgemaakt.

Het is mogelijk om een bestaande spouwmuur na te isoleren. Er worden dan kleine gaatjes in de muur geboord en fijne deeltjes isolatie worden als het ware in de muur gespoten. De spouwmuur na-isoleren is een goede oplossing bij een verbouwing op voorwaarde dat er een spouwmuur aanwezig is.

Heb je een klein budget, maar wil je toch besparen op de stookkosten? Dan kun je ervoor kiezen de spouwmuur te isoleren. Een spouwmuur is niet alleen betaalbaar; ook is het goed voor het milieu en zorgt het voor een beter wooncomfort.

Gevelrenovatie: alternatief spouwmuurisolatie

Sommige woningen bevatten geen spouwmuur. Voor 1920 werden huizen namelijk nog niet geïsoleerd. Pas na deze periode werden er spouwmuren gebouwd. Een grote groep mensen in Nederland kan dus geen gebruik maken van een spouwmuurisolatie.

Maar ook wanneer er een spouwmuur aanwezig is, is het soms onmogelijk een spouwmuur te isoleren, afhankelijk van een aantal redenen.

Een alternatief voor spouwmuurisolatie is gevelisolatie. Bij het (opnieuw) isoleren van de gevel wordt er isolatiemateriaal geplaatst tegen de buitenmuren van de woning. Op deze manier verdwijnt er minder warmte via de buitenmuren zodat je straks minder hoeft te betalen voor het gasverbruik.

Gevelisolatie is echter niet overal toegestaan. Zo is het bij sommige beschermde stadsgezichten, monumentale panden, rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen verboden om de gevel te isoleren.

Geef een reactie