Laminaat

Afgelopen decennia is laminaat steeds populairder gevonden. Veel mensen kiezen voor deze vorm van vloeren omdat het een duurzame vloervorm is, die eenvoudig aan te leggen is en tevens voor een schappelijke prijs.

Voorheen was laminaat vaak een makkelijke en goedkope oplossing voor het aanleggen van een vloer. Het hedendaagse laminaat heeft vele positieve ontwikkelingen ondergaan, waardoor laminaat een hoogwaardige vloer is geworden. Door het gebruik van betere materialen en zeer gedetailleerde foto’s van houtnerven, kan men met laminaat een vloer maken die goed kan concurreren met parket. Er wordt ook vaak profiel in de bovenste laag gemaakt, waardoor het een nog realistischer gevoel creeert.

laminaat

Waaruit bestaat laminaat?

Laminaat bestaat uit verschillende planken die worden opgebouwd uit verschillende lagen:

-Een houtvezelplaat dient als drager, het gebruikte materiaal voor de drager is MDF of HDF, waarbij HDF zorgt voor een hogere kwaliteit.

-Op de drager komt een laagje papier, waarop een afbeelding van hout te zien is. Men noemt deze laag ook wel het decor. Het decor wordt gedrukt op een grote lap papier, waaruit verschillende planken worden gesneden. Het gebruikte papier kan in verschillende groottes worden gedrukt, hoe groter het papier, hoe meer verschillende planken er zullen zijn.

-Over het decor komt vervolgens een toplaag van transparant melamine. Tegenwoordig wordt er vaak een reliëf in deze laag aangebracht zodat er een voelbare structuur wordt gevormd.