Kozijnen: Welk materiaal is geschikt voor mij?

Wanneer het aankomt op kozijnen kiezen is één van de belangrijkste keuzes: het materiaal. “Welk materiaal is nu het meest geschikt voor mij” is een vraag die altijd terug zal komen. Lees snel verder voor de beste tips en adviezen voor het kiezen van een kozijn.

Kozijnen worden voornamelijk gemaakt van vier materialen, namelijk: hout, aluminium, staal en kunststof. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Houten kozijnen hebben het voordeel dat ze een rustieke en natuurlijke uitstraling hebben. Het nadeel dat daarbij komt kijken is het onderhoud. Er zal regelmatig worden gekeken of er scheurtjes zijn of dat de verf begint af te bladderen. Vooral het laatste is van toepassing in ons koude kikker landje. Hardhouten kozijnen nemen een aantal van de zorgen weg, dankzij de natuurlijke eigenschap van duurzaamheid.

Aluminium kozijnen zijn licht, sterk en duurzaam. Dit maakt aluminium kozijnen erg populair. Het grootste voordeel is nog wel dat ze onderhoudsvrij zijn. Wil je dus kozijnen die je laat plaatsen en daarna geen omkijken meer naar hebt, dan is aluminium het materiaal wat je zoekt.

Stalen kozijnen zie je tegenwoordig erg weinig. Je ziet ze voornamelijk bij monumentale panden, omdat ze een klassieke en soms industriële uitstraling hebben. Staal is wel één van de sterkste materialen waaruit je een kozijn kunt fabriceren. Onderhoud is daarbij ook een eitje. Stalen kozijnen hebben wel de hoogste prijs van de vier materialen, wat natuurlijk een belangrijke factor is bij de keuze in materiaal.

Kunststof kozijnen zijn het populairst in Nederland. Dit heeft een aantal redenen: het is goedkoop, licht, makkelijk in onderhoud en heeft goede isolerende eigenschappen. Doordat kunststof zo makkelijk kan worden gefabriceerd is kunststof ook de meest veilige optie. Ze kunnen eenvoudig worden gemonteerd met speciale anti-inbraak voorzieningen, zoals speciale scharnieren, dubbel glas en sloten. Het enige nadeel dat je eventueel zou kunnen bedenken, is dat je maar één keer de kans hebt om een kleur te kiezen, schilderen van kunststof kozijnen is namelijk onmogelijk.

Heb je alle voordelen en nadelen tegen elkaar afgestreept? Mooi! Dan is de keuze nu aan jou. Voordat je een keuze maakt, vergelijk dan de kozijnen bij verschillende leveranciers, zodat je de beste kozijnen voor jou kan aanschaffen voor de beste prijs.

 

 

Geef een reactie