Kozijnen of dakkapellen?

Misschien kent u het wel. U heeft een huis gekocht, maar bent eigenlijk nog niet helemaal tevreden. De oude houten kozijnen met enkelglas op de eerste verdieping moeten vervangen worden. Een dakkapel op de zolder is een absolute must, want dan kan van de zolderruimte een volwaardige slaapkamer worden gemaakt. Daarnaast vindt u zonnepanelen het overwegen waard, in verband met de energierekening en het milieu.

Helaas is het budget vaak niet toereikend om alle investeringen te bekostigen. We gaan het in dit artikel op wonen-blog.nl kort hebben over de kosten van kozijnen, dakkapellen en zonnepanelen. Zodat u ongeveer weet wat u moet sparen of lenen.

Wat kosten kozijnen?

We beginnen met de kosten van kozijnen, die op verschillende manieren berekend kunnen worden. U kunt alle losse componenten sommeren, zoals de materiaalkosten, de plaatsingkosten, de winstmarge en de btw, maar het is handiger om gebruik te maken van de vierkante meterprijs van kozijnen. Deze is in het verleden bepaald door de Vereniging Kunststof Gevelelementen (VKG), maar is anno 2015 nog steeds een goede maatstaf. De VKG heeft niet alleen gekeken naar de aanschafkosten, maar ook naar de onderhoudskosten over een periode van dertig jaar.

De vereniging is tot de conclusie gekomen dat kwalitatief hoogwaardige kunststof kozijnen 725 euro per vierkante meter kosten, dat houten kozijnen honderd euro meer kosten per vierkante meter en dat voor aluminium kozijnen 865 euro per vierkante moet worden neergeteld. We gaan het nu niet te veel hebben over de onderhoudskosten, behalve dat houten kozijnen fors meer onderhoud vergen dan de andere twee materiaalsoorten.

Een doorsnee Nederlandse tussenwoning heeft op de eerste verdieping gemiddeld vier kozijnen, die samen een inhoud hebben van zes vierkante meter, dat neerkomt op 4.350 euro als we het hebben over kunststof kozijnen. De houten uitvoering kost 4.950 euro en u betaalt voor de aluminium variant 5.190 euro. Voor dit geld zijn de kozijnen geplaatst, maar niet aan de binnenkant afgewerkt, dus geen vensterbank en dergelijke.

Wat kost een dakkapel?

Wat een dakkapel kost hangt af van de breedte, een bredere dakkapel kost vanzelfsprekend meer. Net als dakkapellen die geen platdak hebben, maar een schuindak met dakpannen. In het voorbeeld gaan we uit van een dakkapel met een breedte van 4 meter, uitgevoerd in kunststof. Een kunststof dakkapel is een dakkapel met een houten casco, kunststof kozijnen en een kunststof buitenkant (Keralit/Vinyplus en/of Trespa). Kunststof dakkapellen kosten hetzelfde als houten dakkapellen en zijn normaal gesproken 20 procent goedkoper dan polyester dakkapellen (dakkapellen met een kunststof casco).

U betaalt voor een kunststof dakkapel 1.300 euro per strekkende meter. Het kan goedkoper, maar dan moet u (grote) vraagtekens zetten bij de kwaliteit, hetzij de levensvatbaarheid van de leverancier. Een geplaatste kunststof dakkapel van 4 meter breed kost 5.200 euro. De dakkapelleverancier heeft dan nog niets gedaan aan de binnenkant, ook beschikt de dakkapel dan niet over handige accessoires, zoals horren en rolluiken.

Wat kosten zonnepanelen?

Het grote verschil tussen kozijnen, dakkapellen en zonnepanelen is dat zonnepanelen zichzelf terugverdienen en in feite altijd minder kosten. In ons voorbeeld gaan we ervan uit dat u de helft van de benodigde stroom wilt opwekken met zonnepanelen, dat komt bij een gemiddeld Nederlands huishouden neer op 1.750 kWh per jaar. Vandaag de dag leveren de meeste zonnepanelen 250 Wp, dat na een correctie van 0,85 neerkomt op 212,5 kWh. U heeft dus negen zonnepanelen nodig om aan de gewenste stroomvoorziening te voldoen.

De kosten van een zonnepaneel van 250 Wp bedragen 425 euro, de omvormer zal ongeveer 800 euro kosten en de montagekosten kunnen worden begroot op 600 euro. In totaal kosten de zonnepanelen 5.225 euro, dat is ongeveer hetzelfde als een viertal aluminium kozijnen of een kunststof dakkapel van 4 meter breed. De kozijnen en de dakkapel verdienen zichzelf echter niet terug, in tegenstelling tot de zonnepanelen, waarmee u jaarlijks 385 euro bespaart, als we uitgaan van de huidige stroomprijs van 0,22 euro per kWh.

Wat is de conclusie?

Wanneer u zowel nieuwe kozijnen, een kunststof dakkapel en zonnepanelen wilt hebben, dan moet u 15.000 euro reserveren. Mocht uw budget niet zover reiken, dan zijn vanuit financieel opzicht zonnepanelen de beste keuze. Voor meer informatie over deze drie producten kunt u terecht op www.huisjeopknappen.nl. De website waar niet alleen leveranciers van kozijnen, dakkapellen en zonnepanelen met elkaar vergeleken kunnen worden, maar ook achtergrond informatie kan worden gevonden.

Geef een reactie