Kantoor aan huis? Waar moet je rekening mee houden

Steeds meer mensen richten een ruimte in huis in om te kunnen werken. Sommige mensen doen dit omdat zij als zelfstandig ondernemer vanuit thuis werken, anderen werken voor de baas vaak vanuit huis. De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben het mogelijk gemaakt om eigenlijk vanuit overal verder te kunnen werken. Met een kantoor in huis, kan daarmee vaak een hoop tijd bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan de lange files die je ‘s ochtends kunt mijden door heerlijk vanuit thuis te werken. Wanneer je mogelijkheden hebt om vanuit thuis te werken is het van belang dat je het kantoor aan huis goed inricht. In dit artikel hebben we enkele stappen omschreven hoe de werkruimte praktisch en mooi ingericht kan worden.

Waar komt het kantoor

Denk van te voren goed na over waar je het kantoor precies zou willen. Helemaal ideaal is bijvoorbeeld een aanbouw met een aparte kantoorruimte. Op deze manier kunnen zaken goed gescheiden worden van het dagelijkse gezinsleven. Zijn er geen mogelijkheden voor een aanbouw, dan kun je het beste voor een afgesloten ruimte worden gekozen. Een hoekje in de woonkamer zorgt namelijk voor erg veel afleiding. In een aparte ruimte kan veel rustiger gewerkt worden.

Muren en vloer

Heb je al een bestaande ingerichte ruimte waar de vloer al ligt en de muren al geverfd zijn, dan kun je meteen met de inrichting beginnen. Is dit niet het geval, dan zul bij het verven van de muren rekening moeten houden met het gebruik van rustige kleuren. Wil je er wat leven in brengen, dan kun je eventueel met accentkleuren werken, maar probeer dit niet te overdrijven. Het bewaren van de rust is erg belangrijk in een werkruimte. Bij de meeste kantoorruimtes wordt gebruik gemaakt van vloerbedekking in rustige donkere kleuren. Bij donkere kleuren ziet men minder snel vlekken en het oogt ook netjes.

De verlichting

Licht heeft een grote invloed op je stemming en productiviteit.Voldoende daglicht zorgt voor een gezonde werksfeer, maar daarnaast moeten er ook voldoende lichtbronnen zijn om goed te kunnen werken.

De meubels

Eigenlijk wel het belangrijkste onderdeel van de kantoorinrichting zijn de meubels. Inrichten kan erg leuk zijn, maar zorg bij een kantoorinrichting ook dat je voor ergonomische meubels gaat. Een goede bureaustoel die in hoogte verstelbaar is, zodat je een goede werkhouding kunt aannemen. Tegenwoordig zijn er ook elektrisch verstelbare bureau’s of zogenaamde zit-sta bureau’s die precies op de hoogte naar jouw keuze kunnen worden afgestemd. Kies voor iets moois, maar let er ook zeker op dat ze ergonomisch zijn, zodat je rugklachten kunt voorkomen. Daarnaast moet je ook aan minimaal een kast denken als opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan een roldeurkast of een draaideurkast, waar je al het papierwerk op een nette geordende manier kunt opslaan. Hierdoor kun je een rommelige kantoorruimte voorkomen, wat ook de werksfeer weer bevorderd.

Geef een reactie