Is jouw woongebied toegankelijk?

Nederland telt ongeveer 225.000 tot 250.000 mensen in een rolstoel. Ongeveer 160.000 wonen dan ook nog eens zelfstandig, wat voornamelijk ouderen zullen zijn. En dan hebben we nog niet eens de mensen binnen beschouwing nemen die een overige beperkingen hebben. Het wordt verwacht dat dit aantal de komende jaren zal toenemen, vanwege de vergrijzing. Nu deze trend langzaamaan begint op te komen is het eigenlijk om ervoor te zorgen dat je woongebied toegankelijk is voor mensen met een beperking, mocht het je helaas overkomen. Er komen veel zaken bij kijken die je in het eerste ogenblik niet had verwacht, maar de mensen met een beperking toch enorm kunnen tegenwerken, wat betreft mobiliteit.

De woning

Is de woning te bereiken te bereiken met een rolstoel, of zijn er nog aanpassingen nodig om fatsoenlijk binnen te komen? Een middel die hierbij zou kunnen helpen, is een huislift. Verder is het belangrijk om te kijken of er geen hinderlijke opstapjes zijn. Deze moet je eventueel verwijderen. Wat ook nog kan is om een kleine schans aan te leggen, zodat de rolstoel daar gewoon overheen kan rijden. Het zou ideaal zijn als iedere woning, werkomgeving of andere plek gemakkelijk zelfstandig toegankelijk zou zijn, ook voor iemand met een bewegingsbeperking. Dan hebben we ten slotte nog de overige aanpassingen die binnenshuis kunnen plaatsvinden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een wandrek, die mensen kunnen gebruiken om zich gemakkelijker over de kamer te bewegen. Bent u opzoek naar een nieuwe woning of heeft u plannen om uw huidige woning te renoveren? Dan kan het verbeteren van de toegankelijkheid daarbij meegenomen worden.

De toegankelijkheid van de woonomgeving

Los van je eigen woning, is het ook belangrijk dat de omgeving er omheen ook toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking. Zaken waar je op dit gebied rekening mee moet houden: Herkenbaarheid en veiligheid van voetpaden, geschikte oversteekplaatsen, paden die breed genoeg zijn, doorgangen die groter of gelijk zijn aan 0,9 meter, bestratingen waar er geen hoogteverschillen voorkomen van over de 5 mm.

Geef een reactie