Huizen met energielabel doen het beter

In de huidige economische crisis is het erg lastig om je woning te verkopen. Mensen hebben het momenteel niet breed en banken zijn huiverig bij het verstrekken van hypothecaire leningen. Ook vandaag verscheen er weer een bericht waarin werd vermeld dat er de afgelopen drie maanden 17,2 procent minder huizen zijn verkocht dan in de maanden april tot juli. NVM-voorzitter Ger Hukker gelooft dat “de bodem is bereikt”.

Één van de mogelijkheden om de kans op een succesvolle verkoop aanzienlijk te vergroten,  is het toekennen van een energielabel aan de woning. Dit is de conclusie van een door de universiteit van Tilburg uitgevoerd onderzoek. Het energielabel is eigenlijk al sinds 2008 verplicht gesteld door de overheid, maar het niet toekennen heeft geen directe consequenties voor de verhuurder/verkoper. Het onderzoek van Dirk Brounen toont aan dat de huizen die een energielabel kregen het een stuk beter doen op de markt en dat de verkoopprijs hoger is naarmate het label groener is. Het energielabel geeft de potentiële koper volgens hem extra informatie over de stookkosten van de woning, dit kan gaan om verschillen van 43 tot 173 Euro. Wanneer consumenten over meer informatie beschikken zal dat het aankoopgedrag beïnvloeden.

Uiteraard mag niet iedereen zomaar een energielabel toekennen aan een woning, dit mag alleen gedaan worden door een gecertificeerde energielabeladviseur. Deze kent het label toe en stelt een rapport samen met daarin onder andere informatie over de wonining, de adviseur zelf en enkele tips waarmee de woning energiezuiniger kan worden gemaakt. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Zie NUenergielabel.nl voor meer informatie.