Heb ik een bouwvergunning nodig voor een tuinhuis?

Stel je wilt iets aan je huis of tuin (ver)bouwen, zoals het plaatsen van een tuinhuis. Het kan zijn dat je daar dan een bouwvergunning voor nodig hebt. Een tuinhuis moet namelijk voldoen aan diverse regels omtrent veiligheid, bestemmingsplan, omgevingsbeleid, overlast en milieu.

Of je voor jouw tuinhuis een bouwvergunning nodig hebt is onder meer afhankelijk van de hoogte, de afmetingen en de plaats waar deze wordt geplaatst. Zeker is dat wanneer het hoogste punt van het tuinhuis meer dan 3 meter betreft, je altijd een bouwvergunning nodig hebt.

Voorwaarden tuinhuis zonder bouwvergunning:

– Het tuinhuis wordt geplaatst bij een bestaande woning
– Het tuinhuis komt op de (begane) grond te staan
– Het tuinhuis heeft maar één verdieping of laag
– De afstand tot de weg of openbaar groen in de achtertuin is minimaal 1 meter
– De afstand tot het voorerf met het tuinhuis moet minimaal 1 meter zijn
– Het tuinhuis is maximaal 30 vierkante meter groot
– Het tuinhuis komt niet bij een monumentaal pand te staan

Online checken of je een bouwvergunning nodig hebt

Wil je direct weten of jij een vergunning moet hebben voor je tuinhuis? Kijk dan op het online omgevingsloket. Hier kun je aan de hand van jouw situatie achterhalen wat voor jou van toepassing is. Hier kun je ook direct een aanvraag indienen, mocht je wel een bouwvergunning nodig hebben.

Als je toch een bouwvergunning voor jouw tuinhuis nodig hebt, dan moet je een bouwtekening overleggen en een kadastrale kaart van jouw woning. Dit laatste is op te vragen bij het kadaster en kost € 1,40 euro.