Handleiding voor het bevestigen van schilderijen

Schilderij

Als je een schilderij gaat ophangen, is het verstandig om dat eerst goed voor te bereiden. Want natuurlijk wil je dat het schilderij mooi recht hangt en dat is een kwestie van de goede techniek gebruiken. Maar er zijn ook een aantal andere dingen waar je beslist op moet letten. Hoe hang je een schilderij op de juiste hoogte in je nieuwe interieur? En hoe realiseer je evenwicht op de muur als je iets nieuws gaat ophangen? Hierna volgen een aantal tips die je in vrijwel iedere situatie kan gebruiken.

De juiste plek kiezen

Als een schilderij een centraal punt op de muur inneemt, moet het hart van het schilderij op ooghoogte worden gehangen voor het beste resultaat. Hierbij is het van belang dat je beoordeelt of er een goede samenhang is met de meubels in de omgeving van het schilderij. Ook de opstelling van de lampen en eventueel andere voorwerpen op de muur spelen hierin een rol. Maar uiteindelijk is het uitsluitend jouw smaak die bepaalt waar het schilderij komt te hangen. Een beetje experimenteren met opties mag best. Wist je trouwens dat een groot schilderij een kleine ruimte gevoelsmatig groter maakt? Door kleine schilderijen verticaal boven elkaar te hangen, kun je hoogte creëren. Zo kun je ook een schilderij aan een schuine wand hangen.

Het ophangen

Als je definitief hebt bepaald waar het schilderij komt te hangen, is het tijd voor het technische gedeelte. Het ophangpunt kun je markeren met een waterpas. Je kunt ook ervoor kiezen om de positie eerst uit te tekenen op papier voordat je aan de slag gaat met het boren of hameren.

Ook aan een holle wand kan je schilderijen en andere zaken ophangen. Dat doe je met een tik-in plug. Hou er altijd rekening mee dat als je zwaardere objecten gaat ophangen, je gebruik moet maken van een nylon plaatplug. Deze haakt achter de plug en kan op die manier meer gewicht aan. Voor items die meer wegen dan 10 kilo is dit zeker aan te bevelen.

Een schilderij ophangen aan een stenen muur kan je natuurlijk doen door een gewone staalspijker in de muur te slaan. Maar zeker bij zwaardere schilderijen is een gewone plug een goed idee om problemen te voorkomen.

Zin in een bijzondere opstelling?

Misschien kies jij er wel voor om de lijsten niet op te hangen, maar gewoon losjes tegen de muur te zetten. Dat kan op diverse manieren zodat je een nonchalant beeld kan scheppen. Prints en andere afbeeldingen kun je ook zonder de lijst met speciale tape op de muur bevestigen. Daarbij kun je dan ook nog kiezen voor een mooie achtergrond.

Geef een reactie