Geluidsisolatie in huis

Gestamp, gegil, geren en gebonk. Het lijkt soms wel alsof de buren bij jouw in huis wonen en niet in het huis naast of boven jullie. Helaas komt geluidsoverlast regelmatig voor. Uit onderzoek is gebleken dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking regelmatig ernstige last heeft van het geluid van buren en omwonenden. Soms kan dit zo uit de hand lopen dat mensen een verhuizing overwegen. Dat is natuurlijk niet de meest voor de hand liggende oplossing, een goede isolatie wel. Bij het isoleren van geluid, kunnen we de werkzaamheden onderverdelen in isoleren van vloeren, muren en plafonds.

Vloeren isoleren

Zeker in oudere woningen hebben vloeren vaak te weinig massa en isolatie. Hierdoor worden loop- en andere contactgeluiden niet voldoende geabsorbeerd, waardoor geluidsoverlast wordt veroorzaakt. Een oplossing om geluidsoverlast te voorkomen is een zwevende dekvloer in combinatie met een cellulose-isolatie. De voordelen van een vloerisolatie zijn:

  • Het isoleren van loop- en andere contactgeluiden
  • Het zwevende dekvloer systeem is in elke situatie toepasbaar
  • Het systeem kan in vele varianten en diktes geleverd worden.
  • De vloer wordt geëgaliseerd

Muren isoleren

Ook muren in oudere woningen hebben vaak te weinig massa om geluid te isoleren. Er zijn verschillende manieren waarop de muren geïsoleerd kunnen worden. Een oplossing is door een akoestische voorzetwand te gebruiken. Hierbij wordt er voor de bestaande muur een akoestische wand geplaatst. Wanneer er een luchtdichte en trillingvrije constructie wordt gemaakt, kan de massa worden verhoogd, waardoor een goede geluidsisolatie ontstaat. Ook bij de akoestische voorzetwand kan er gebruik worden gemaakt van een cellulose-isolatie vulling. Deze vulling draagt bij aan een goede demping van hoge en lage tonen.

Plafond isoleren

Voornamelijk bij oudere woningen en bij woningen waarbij een houten verdiepingsvloer is geplaatst, kan er ontzettend veel geluidsoverlast zijn. Slechts lopen op deze vloer kan al veel overlast veroorzaken. Dit kan aanzienlijk worden verminderd door een vrijdragend plafond te monteren. Dit is een plafond dat van de vloerconstructie is ontkoppeld. Deze vloeren zorgen ervoor dat de massa van het plafond wordt verhoogd en de kans dat geluid doordringt wordt verminderd.

Uitzonderlijke gevallen van geluidsoverlast

Er zijn ook uitzonderlijke gevallen van geluidsoverlast, waarbij bovenstaande oplossingen nog niet het gewenste isolerende resultaat weten te bewerkstelligen. Denk bijvoorbeeld aan een drummer die zijn hobby of werk graag thuis beoefent. Een drummer kan afspraken maken met de buren om te repeteren op bepaalde tijdstippen. Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden om de repetitieruimte te isoleren. Zo heeft Esmono Sound BV zich gespecialiseerd in het bouwen van geluidsdichte repetitieruimtes. Dit zijn geluidscabines van geperforeerd staalplaat, die leverbaar zijn in verschillende diktes. De geluidscabines worden in een bestaande ruimte geplaatst en zorgen voor een optimale geluidsisolatie, waardoor een drummer zijn hobby dag en nacht kan beoefenen zonder overlast te veroorzaken voor buren en medebewoners.

Geef een reactie