Extra sfeer door binnenverlichting

Een sfeervolle woonkamer creëren is soms lastiger dan het op het eerste gezicht lijkt. De meeste aandacht gaat uit naar de meubels en dat is terecht. Maar met alleen meubels ben je er nog niet. Je kunt nog zo mooie en sfeervolle meubels hebben staan, je zult zien dat je wat mist.

Binnenverlichting is in ieder geval één van die zaken! De juiste binnenverlichting zorgt voor die ‘finishing touch’ en maakt de huiskamer echt af , echt gezellig. Zeker in de donkere wintermaanden is goede verlichting een echte sfeermaker.

Basisverlichting en sfeerverlichting

De primaire functie van verlichting is natuurlijk… de woonkamer verlichten. Tja, erg cliché maar het is nou eenmaal zo! Zorg er dus in ieder geval voor dat je kamer goed verlicht is. Deze vorm van licht noemen we de basisverlichting. Dit zou bij wijze van spreken een TL-buis kunnen zijn. Basisverlichting is er echt vooral om te zorgen dat je een boek kan lezen in de woonkamer en je niet struikelt over een draad!

Daarnaast hebben we de sfeerverlichting (ook wel: decoratieve verlichting) en daar gaat het hier over. Dit zijn de lampen in de hoek van de kamer en op de schouw, die helemaal niet nodig zijn voor de verlichting, maar voor de sfeer!

Een dimlicht is een voorbeeld van sfeerverlichting. Het zorgt voor een warme uitstraling. Andere voorbeelden van sfeerverlichting zijn wandlampen (ter vervanging van de kaarsen – hoewel die bij bijzondere gelegenheden misschien nog wel voor de meeste sfeer zorgen!) en stalampen.

Plan van aanpak

Wanneer je je woonkamer helemaal perfect wilt maken met verlichting, moet je als een professional te werk gaan en een lichtplan maken. Eerst moet je bepalen wat de lichtinval is, van welke hoek deze komt en welk deel van de kamer verlicht wordt. Ook moet je rekening houden met de felheid of het type licht. Door ramen die aan de zuidkant liggen, komt ander licht naar binnen dan bij ramen die op de noordkant liggen.

Als je dat inzichtelijk hebt gemaakt, kun je gaan kijken welke basis- of functionele verlichting je nodig hebt om de kamer in zijn geheel te verlichten. Pas daarna kun je met de sfeerverlichting aan de gang!

Kijk hier voor meer woontips voor sfeervol wonen!

1 gedachte over “Extra sfeer door binnenverlichting”

Geef een reactie