Eigen geld verplicht bij aanschaf woning

De Commissie Structuur Nederlandse Banken is van mening dat de aanschaf van een huis met tienduizenden euro’s eigen geld betaald zou moeten worden.

Dit liet De Telegraaf vandaag weten. De krant zegt inzage te hebben in een rapport dat vrijdag wordt aangeboden aan Minister Jeroen Dijsselbloem van financiën. De commissie, onder leiding van Herman Wijffels, vindt dat de hoogte van een lening in de toekomst niet hoger mag zijn dan 80 procent van de aankoopprijs van een huis. Aangezien de gemiddelde aankoopprijs op dit moment €211.000 bedraagt, zou dit neerkomen op een eigen inleg van €42.000.  Kopers onder de 35 jaar zouden een deel van hun pensioenpremie, met belastingaftrek, opzij kunnen leggen om zo dit kapitaal bij elkaar te sparen. Ook wel ‘bouwsparen’ genoemd.

Nederlanders lenen tot 110 procent nieuwwaarde

In Nederland lenen huizenkopers vaak meer dan 110 procent van de aankoopwaarde bij een bank, terwijl er in omringende landen slechts 80 a 100 procent wordt geleend. Door de al jaren dalende huizenprijzen staat het water veel huizenbezitters nu aan de lippen, de waarde van hun woning is vaak een stuk lager dan de schuld die zij bij de bank hebben openstaan.

De commissie, met daarin dertien wetenschappers en andere experts, startte vorig jaar met het onderzoek naar een manier waarop de Nederlandse bankensector stabieler kan worden gemaakt. Een van de uitgangspunten was het feit dat er onvoldoende spaargeld beschikbaar is om de behoefte aan leningen te kunnen financieren. Dit komt door de grote hypotheekportefeuilles en doorfat er veel geld naar de pensioenfondsen vloeit.

Twijfels

Hoewel het CDA het plan steunt, heeft zij wel grote twijfels bij de snelheid waarmee het idee moet worden doorgevoerd. Dit liet Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vandaag weten in een reactie op een advies over de structuur van de Nederlandse banken. Van Hijum laat weten het idee sympathiek te vinden, “maar ik wil wel eerst meer details kennen. Bovendien lijkt het ons op dit moment, nu de woningmarkt op slot zit, niet verstandig het systeem meteen te introduceren.”