Een sierhekwerk rondom het huis

Een hekwerk wordt normaal gesproken gebruikt voor de beveiliging van een woning of terrein, daarnaast wordt het ook vaak als afbakening van een bijvoorbeeld de tuin gebruikt. Omdat mensen in de loop der jaren hun woningen steeds meer zijn gaan versieren, zijn er ook sierhekwerken ontstaan die naast het beveiligen van een woning of terrein ook als sierlijke toevoeging van de  woning / tuin dienen.

Op het gebied van hekwerken kan men allerlei kanten op, er zijn verschillende materialen, verschillende hoogtes en verschillende kleuren toe te passen. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende soorten hekwerken:

  • Spijlenhekwerk
  • Lage afrastering
  • Staalmathekwerk
  • Sportveldafrastering
  • Gaashekwerk

Bij sierhekwerken wordt meestal gebruik gemaakt van een spijlenhekwerk of een lage afrastering. Het spijlenhekwerk heeft naast de sierlijke functie ook een beveiligingsfunctie. Een lage afrastering wordt voornamelijk gebruikt om een scheidingsgrens aan te duidden, daarnaast wordt de lage afrastering bijvoorbeeld ook gebruikt om ervoor te zorgen dat auto’s niet in een plantsoen of uw tuin parkeren. Bij sierlijke spijlenhekwerken moet men denken aan een normaal spijlenhekwerk, waarbij vaak de bovenkant op een mooie manier is afgewerkt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om tussen de spijlen en op de poort een logo of een familie wapen te verwerken.