Een garage ombouwen tot kantoor of hobbyruimte

Als je meer woon- en leefruimte nodig hebt, maar het geld of de ruimte niet hebt om een aanbouw te plaatsen, dan kan het ombouwen van je garage een oplossing zijn. Zeker als je deze niet of nauwelijks gebruikt voor je auto. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wij hebben enkele tips!

Ideeën uitwerken

Begin met het maken van een stappenplan en moodboard. Wat zijn je ideeën? Hoe wil je de garage indelen? Welke stijl inrichting spreekt je aan? Schrijf puntsgewijs de stappen op die nodig zijn om het uiteindelijke plaatje dat je voor ogen hebt, te bereiken. Bepaal ook het benodigde budget. Blijkt de verbouwing duurder uit te vallen dan je geschat had en dan je kunt betalen? Bij een kredietverstrekker als Findio kun je terecht voor een lening om een verbouwing te financieren.

Benodigdheden

Denk vervolgens na wat je nodig hebt om je ideeën te realiseren. Welke materialen en producten moet je kopen? Moet er bouwkundig nog iets veranderd worden aan de garage, zoals een andere deur, wandcontactdozen op andere plekken, betere ventilatie of een stalen draagbalk als je een muur gaat slopen? Misschien moet de stoppenkast uitgebreid worden of zijn er inbraakwerende maatregelen nodig? En als je een garage echt als leefruimte gebruikt, moet de isolatie vaak verbeterd worden om fijner te kunnen werken. Dit kan met dak- en gevelisolatie en HR-glas.

Vergunningen

Vergeet ook niet te informeren naar eventuele bouwvergunningen als je bijvoorbeeld gaat slopen of de garagedeur wilt vervangen door een gewone deur. Daarnaast zijn de eisen voor een garage minder streng dan voor leefruimte. Een garage moet bijvoorbeeld regenwerend zijn, leefruimte moet waterdicht zijn. Zit er al een spouwmuur in de garage, dan zit je goed. Anders moet je aan de slag met een binnenspouwmuur en het impregneren van de buitenmuur.

Vraag hulp

Laat anderen eens naar je plannen kijken om zeker te weten dat je niets vergeten bent. Misschien hebben zij ook nog wel slimme ideeën? En – nog belangrijker – misschien kunnen zij je helpen bij de realisatie van je plannen. Bepaal ook of je een professionele monteur of timmerman in wilt schakelen of dat je het (in eerste instantie) zelf gaat proberen. Of vraag advies aan een bouwconstructeur.

Vergeet tot slot niet om je opstal- en inboedelverzekering aan te passen aan je verbouwde garage. Je huis is immers in waarde gestegen!

 

 

 

Geef een reactie