De zolder uitbreiden met een extra kamer

Huizenbewoners kiezen er steeds vaker voor om onbenutte ruimtes in woningen om te toveren tot volwaardige kamers. De zolder is hier een goed voorbeeld van. De zolder dient bij veel mensen als opslag ruimte, maar de verbouwing van een zolder kan voor woningbezitter een kostbaar resultaat opleveren. Met een extra slaapkamer op zolder kan de waarde van een huis aanzienlijk verhoogd worden. Maar dat is vaak niet de meest belangrijkste reden voor mensen om een extra slaapkamer van de zolder te maken, het levert namelijk een bruikbare kamer op. Ga je de zolder zelf verbouwen, dan kan dit een aardige klus opleveren. Probeer dan ook een goed stappenplan voor jezelf op te stellen.

Een planning maken

Het is belangrijk om een goede planning te maken. Een zolder verbouwen doe je namelijk niet zomaar in 1 avondje klussen. Wil je van e zolder een slaapkamer maken of wil je er een kantoorruimte van maken? Dat is natuurlijk een groot verschil. Wordt de zolder een slaapkamer, dan is het belangrijk dat er voldoende ruimte is voor op zijn minst een linnenkast en een bed. Probeer goed uit te tekenen wat je precies van plan bent, zodat je meteen ziet of je plannen ook daadwerkelijk haalbaar zijn op het gebied van afmetingen e.d.
Ook is het erg belangrijk om van te voren duidelijk vast te stellen wat voor budget je hebt. Probeer daarna duidelijk alle kosten te omschrijven en probeer dit ook ruim in te schatten zodat je hierbij later niet voor verassingen komt te staan.

Ga je beginnen?

Het eerste waar je mee dient te beginnen is het leeghalen van de zolder. Probeer de ruimte zo ver mogelijk te strippen.

De isolatie

Omdat de meeste zolders niet zijn gebouwd als leefruimte, is de kans groot dat deze ruimte niet voldoende geisoleerd is. Om van de zolderkamer een goede slaapkamer te maken is het erg belangrijk om goed isolatiemateriaal aan te brengen. Zodat je de zolder kunt beschermen tegen weersomstandigheden van buitenaf en tevens de stookkosten kunt drukken.

Dakkapel

Bij de verbouwing van een zolder kiezen veel mensen ervoor om een dakkapel of dakramen te plaatsen. Met een dakkapel kan men de leefbare ruimte aanzienlijk vergroten, omdat schuine daken de leefruimte vaak erg beperken.

De elektra

Wil je ergens een bewoonbare ruimte van maken, dan is het noodzakelijk dat er voldoende elektriciteitspunten zijn. Dit kun je eventueel uitbesteden aan een vakman.

Aftimmeren

Wanneer er isolatiemateriaal en elektra is aangelegd, dan kan het geheel afgetimmert worden. Dit kan men doen door bijvoorbeeld van gipsplaten gebruik te maken.

Afwerking

Hierna volgt de afwerking. De afwerking ziet er met gipsplaten al netjes uit, maar gaatjes en spleten zullen nog gedicht moeten worden, daarnaast kan er nog voor gekozen worden om de muren te stuken, behangen of te schilderen.

De vloer

Denk er goed over na wat voor vloer je precies wilt gaan leggen. Een vloerbedekking is misschien lekker en comfortabel, maar met een wasbak in de ruimte is het misschien toch verstandiger om voor laminaat te gaan.

De inrichting

Als laatste stap komt natuurlijk de inrichting. Iedereen heeft zijn eigen smaak, dus ieder kiest een eigen manier van inrichten. Probeer ook dit niet overhaast te doen, maar probeer de tijd te nemen om de juiste sfeer neer te zetten.