De kunst van het behangen

Wil je je huis graag van een vrolijk behang voorzien maar zie je als een berg tegen het behangen op? Met onderstaande tips voorkom je problemen en wordt behangen ineens best een leuke activiteit, waar je ook nog eens direct resultaat en plezier van hebt!

Voorbereiding

Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Zorg ervoor dat de muur schoon is en stofvrij. Verder is het belangrijk dat hij glad en egaal is. Eventuele gaten en kieren vul je op met speciale muur- of nadenvuller. Gebruik hiervoor een plamuurmes. Na het drogen even schuren zodat je straks in je behang geen rare bobbels krijgt.

Wanneer je muur net gestuct is, kun je hem het beste eerst behandelen met een voorstrijkmiddel dat je met een blokkwast aanbrengt. Heb je een wit of ander licht behang gekozen? Zorg er dan voor dat de onderliggende muur ook wit is. Een donkere kleur muur of vlekken kun je anders namelijk door het behang heen zien.

Het behang knippen

Behang is er in allerlei leuke en mooie kleuren en prints, zoals bloemenbehang van Eijffinger of retro behang. Na de voorbereiding ga je het behang in het goede aantal banen knippen. Wanneer je behang een bepaalt terugkerend patroon heeft, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij het knippen, zodat het patroon straks perfect op elkaar aansluit. Zorg voor wat extra speling door elke baan een aantal centimeter langer te knippen. Dat snijd je er straks gemakkelijk af.

En dan: behangen!

Maak de behanglijm aan volgens de instructies op de verpakking of koop kant-en-klare behanglijm. Kijk vanuit welke hoek je het gemakkelijkst kunt beginnen. Is er een raam in de kamer? Begin dan bij het raam. Heb je behang met een streepje? Begin dan bij de deur. Wanneer de deur niet waterpas in de kamer staat, valt dat op deze manier minder op. Door met potlood een streep op de muur te trekken, heb je een houvast voor het aanbrengen van de baan. Afhankelijk van het soort behang dat je hebt smeer je óf de muur in met lijm óf het behang, waarbij het eerste het gemakkelijkste is. Laat ingelijmd behang niet te lang liggen, opnieuw inlijmen is vaak niet mogelijk.

Zit de baan op de muur? Veeg dan met een harde borstel de lucht achter het behang uit, van boven naar beneden. Een luchtbelletje kun je ook met een speld lek prikken. Zit het behang wat scheef? Trek het dan direct een stukje los en breng het opnieuw aan. Zorg ervoor dat de eerste baan goed zit, dit bepaalt de rest van de banen. Je kunt de baan bij de vloer en het plafond eenvoudig op maat knippen en de hoekjes met wat lijm weer vastplakken. De volgende baan kun je vervolgens strak tegen de eerste baan aanplakken of iets overlappend. Bij een stopcontact of lichtschakelaar haal je de afdekplaat weg, behang je er overheen en snijd je vervolgens een gat uit het behang.

Zo ga je door tot de hele muur of hele kamer klaar is. Samen met iemand behangen is een stuk eenvoudiger dan alleen behangen. En het is bovendien ook nog een stuk gezelliger. Zo kunnen jullie straks ook samen van het eindresultaat genieten!

 

1 gedachte over “De kunst van het behangen”

Geef een reactie