Bouwkundige keuring en verborgen gebreken

U denkt het huis van uw dromen te hebben gevonden, een prachtig pand op de ideale locatie. Het huis waar u altijd al van heeft gedroomd, en dit nog tegen een mooie prijs ook! U hoeft dan ook niet lang na te denken en besluit de woning te kopen. Als alles rond is blijkt echter dat al het houtwerk vol zit met houtrot, iets dat net het Nederlandse klimaat helaas vaak voorkomt. Dit betekent dat de gehele vloer vervangen zal moet worden, iets dat behoorlijk in de papieren kan lopen.    Uw droomwoning valt hierdoor ineens een stuk duurder uit, wat er uiteindelijk zelfs voor kan zorgen dat u in knel komt met de financiën.

Om situaties zoals hierboven te voorkomen kunt u het beste eerst een bouwkundige keuring aanvragen voordat u tot de daadwerkelijke aankoop van een woning overgaat. Woningen kunnen veel geborgen verbreken vertonen waar u pas later, als het “te laat is”, achterkomt. Bij een bouwkundige keuring, ook wel een bouwtechnische keuring genoemd, wordt de volledige woning van top tot teen onderzocht door een gespecialiseerde bouwkundige. Zo wordt er bij een bouwkundige keuring onder andere gekeken naar de staat van de vloeren en muren, de staat van het metsel werk en de voegen, die van de ramen, deuren en kozijnen, maar ook naar die van de fundering en de leidingen. Bij een bouwkundige keuring wordt er overigens alleen gekeken naar gebreken die door visuele waarneming kunnen worden vastgesteld, er zal dus niet worden gebroken om zo bijvoorbeeld achter een muur te kunnen kijken.

Na de bouwkundige keuring krijgt u het rapport opgestuurd waarin in begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat de bouwkundige staat van de woning is, inclusief een overzicht van de kosten voor het hertstellen van eventuele gebreken. Deze kosten kunt u vervolgens meenemen in uw aankoopbod. Kortom, voorkom dus dat u achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan, en laat de woning altijd eerst controleren voor een bouwkundig specialist.