Bloemen voor in je woonkamer: deel 1

Inmiddels zitten we alweer een week in de herfst, dat betekent dat het kouder wordt en dat de dagen korter worden. En dat betekent weer dat je huiskamer het moet doen met steeds met zon en natuurlijk licht.

Daarom is het geen gek idee om juist nu te huiskamer wat op te fleuren. Met bloemen dus!

Voordat we het in deel 2 gaan hebben over welke bloemen goed in welke huiskamer passen, is het belangrijk om te weten hoe je zo lang mogelijk van je bloemen geniet. Want onder de verkeerde omstandigheden kan een boeket bloemen na een dag al geheel verwelkt zijn.

Vermijd warmte

Teveel warmte versnelt het proces van verwelken. Zorg er daarom voor dat de bloemen niet te dicht bij een verwarming, open haard of in de zon staan. Schaduwrijke, koele plekken komen de levensduur ten goede.

Tocht

Kijk ook uit met tocht. Tocht of wind zorgt ervoor dat bloemen sneller uitdrogen. Zet de bloemen dus niet bij een openraam of bij een (aanzuigende) airconditioning.

Fruitgassen

Dit effect is wat minder bekend, maar gassen uit gerijpt fruit (om precies te zijn: het gas ethyleen) zijn niet goed voor de bloemen. Hoewel dit natuurlijk iets is wat ook in de natuur plaatsvindt, worden de bloemen er niet mooier op!

Waar je verder op moet letten

Verder moeten de bloemen natuurlijk goed verzorgd worden. Zorg altijd voor genoeg water en verwijder ook alle dooie takjes, blaadjes en bloemen. Ververs zo nu en dan het water als het erg vies is geworden (komt bij sommige bloemen voor).

Tips uit grootmoeders tijd, zoals het toevoegen van suiker aan het water, werken overigens niet. Het is zelfs zo dat dit de kans vergroot dat de waterkanalen verstop raken.

Het schuin afknippen van de stelen is ook niet per se nodig en sommigen zeggen zelfs dat dit het makkelijker maakt voor waterbacteriën om tot ver in de plant en bloemen door te dringen!

Geef een reactie