Asbest in en om het huis

Je hoort het wel vaker, er is asbest vrijgekomen waarna er grote paniek ontstaat. Zo ook afgelopen weken, toen er asbest werd aangetroffen in Kanaleneiland. Het bleek afkomstig te zijn van een flat aan de Stanleylaan. Er wordt momenteel 24 uur per dag gewerkt aan de verwijdering van de asbest en omwonenden moesten  hun huis verlaten. De schoonmaak gaat naar verwachting nog enkele weken duren. Maar wat is asbest, waarom is het gevaarlijk en wat moet u doen wanneer u het aantreft?

Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke mineralen die zijn opgebouwd uit fijne naaldachtige, microscopisch kleine vezels.   Asbest werd tot 1980 veel gebruikt bij de bouw van huizen en gebouwen vanwege de sterke, slijtvaste en isolerende eigenschappen van het materiaal. Daarbij komt dat het materiaal ook nog eens erg goedkoop is. Asbestcement wordt onder andere gebruikt in golfplaten en schoorsteenpijpen en spuitasbest kun je terugvinden in de vorm van brandwerend middel en isolerend middel in schepen en gebouwen.

Asbest vormt geen gezondheidsrisico zolang het in gebonden toestand verkeerd. Echter, wanneer bij brand of andere schade de vezels los komen, dan kunnen deze in de luchtwegen en longblaasjes terechtkomen. Zij kunnen zich vanaf hier verder verspreiden door het lichaam, onder andere via de lymfebanen. Dit kan uiteindelijk resulteren in ziekten als longkanker, asbestose, mesothelioom. Deze ziekten kunnen zich pas enkele tientallen jaren na blootstelling uiten.

U kunt asbest herkennen aan een vezelige structuur, hoewel dit bij hechtgebonden materiaal vaak moeilijk te zien is. Wit asbest wordt het meest gebruikt, deze producten hebben een witte tot lichtgrijze kleur. Daarnaast zegt leeftijd iets over mogelijk asbestgebruik, producten van vóór 1983 kunnen losse asbest bevatten. U kunt mogelijk asbest aantreffen in de vorm van platen of asbestkarton in gevels, dak- en trapbeschot, plafonds, in en rondom schoorstenen, op schuren en garages (golfplaten) of bij de cv-installatie. Spuitasbest kunt u aantreffen als isolatiemateriaal of als brandwerende laag op staalconstructies. Ook in oude huishoudelijke apparaten (ouder dan 20 jaar) kunt u asbest aantreffen, denk dan aan strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Indien u asbest heeft aangetroffen dat vastzit aan uw woning, dan mag u dit alleen verwijderen wanneer u toestemming heeft van de gemeente! De gemeente geeft aan aan weke voorschriften u zich moet houden. Indien u geen toestemming van de gemeente krijgt, dan zult u het asbest moeten laten verwijderen door een professioneel bedrijf. In gevallen van kleine hoeveelheden asbesthoudend afval kunt u dit apart en goed verpakt inleveren bij het afvaldepot. De gemeente biedt hiervoor vaak speciale verpakkingen aan.

Geef een reactie