5 zaken die je moet regelen en overwegen bij het kopen van een huis

Een huis kopen is een grote en belangrijke stap. In dit proces is het extra belangrijk om je goed te verdiepen in de gevolgen bij het kopen van een huis. Verkeerde keuzes maken kan leiden tot bijvoorbeeld grote financiële problemen. Om je op weg te helpen hebben we in dit artikel vijf zaken onder elkaar gezet, die je moet regelen of overwegen wanneer je een huis gaat kopen.

1. Let op je inkomen, leningen en schulden

Een inkomen is noodzakelijk voor het krijgen van een hypotheek. Zo kan de geldverstrekker er zeker van zijn dat je de lening kunt terugbetalen. Met een vast contract heb je het meeste kans. Heb je een tijdelijk contract? Dan moet je in ieder geval een intentieverklaring via je werkgever regelen. Wanneer je (vaste) inkomen geregeld is, is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele schulden. Elke schuld maakt het moeilijk of zelfs onmogelijk om een hypotheek te krijgen. Zorg er daarom voor dat de leningen zijn afgelost en dat je niet meer rood staat of kunt staan op je betaalrekening.

2. Kies voor een gepaste hypotheek

Wanneer je een huis gaat kopen wil je natuurlijk dat het groot genoeg is, ook voor de toekomst. Het is daarom voor veel mensen verleidelijk om direct te bekijken wat ze maximaal kunnen lenen. Het nemen van een maximale hypotheek is echter niet altijd goed. De hypotheeklasten zijn namelijk niet de enige lasten die je moet betalen. Het is ook belangrijk om geld te kunnen sparen of juist uit te geven aan een welverdiende vakantie. Kies daarom een hypotheek die past bij jouw financiële situatie en met de laagste maandlasten.

3. Zorg voor voldoende spaargeld

Helaas houden de kosten met een eigen huis niet op met de rente en aflossing van de hypotheek. Denk ook aan de kosten van gas, water, elektriciteit en bijvoorbeeld belastingen. Het huis moet daarnaast ook nog ingericht worden. Zorg ervoor dat je voldoende spaargeld hebt wanneer je een huis koopt, zodat je geen financiële problemen krijgt.

4. Extra belangrijk: sluit verzekeringen af

Is de hypotheek geregeld? Dan kun je verder met de volgende stap: het afsluiten van belangrijke verzekeringen. Denk hierbij aan een opstal- en een inboedelverzekering, maar ook aan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Neem geen risico’s en verdiep je goed in de benodigde verzekeringen.

5. Houd rekening met de toekomst

Als laatst is het belangrijk om, zowel voordat je een huis gaat kopen als tijdens het proces, rekening te houden met de toekomst. Wat zijn je wensen, eisen en hoe zie je de toekomst voor je? Volgens Moviq is het ook belangrijk om te letten op de volgende aspecten: de buurt, scholen, openbaar vervoer, winkels en overige voorzieningen. Kortom: bepaal in wat voor huis jij de komende jaren zou willen wonen, het is namelijk niet eenvoudig om zomaar weer te verhuizen.

 

Veel succes met het kopen van een nieuw huis!

1 gedachte over “5 zaken die je moet regelen en overwegen bij het kopen van een huis”

Geef een reactie